17 de maig 2011

La Cerverina d'Art obre les portes a Víctor Ramírez.



La subversió sembla ser el seu destí i la seva obra així ho demostra. Víctor Ramírez (Chillán Viejo, Chile, 1950) va néixer per a viure temps convulsos. A l’acabar els seus estudis de pintura i arts grafiques a la Universitat de Xile, el país es va veure sacsejat pel cop d’estat que instauraría la dictadura militar comandada per Pinochet, derrocant la democracia i, alhora, el Govern de la Unidad Popoular de Salvador Allende. Aquests esdeveniments van dur a Víctor Ramírez a fugir del seu país natal i el van conduïr a Europa, on va créixer com a artistas i el va llençar a l’èxit a Espanya, Bèlgica, Alemanya, Xile i Mèxic.
Els seus traços es composen de l’ampli ventall d’experiencies que han estructurat el personatge de Víctor Ramírez. La velocitat plasmada en pinzellades rectes i rígides que passen depressa pel llenç, recorden de vegades la força de l’inici de la dictadura xilena així com els traços curvilinis i àgils evoquen la força de la passió de qui estima sense control. En una anàlisi genèric de la seva obra ha de ser destacat el cromatisme: El roig amb el negre com a dolor, o potser del desig en el secret; el groc del contacte, el canvi; el blanc de la identitat, la comunicación i les paraules… Cada obra disposa del seu cromatisme singular, d’aquesta manera el propi espectador edifica la seva propia poesía. L’obra d’aquest artista xilà indueix el diàleg de l’individu amb l’espai, la memoria individual i la col•lectiva.
La obra de Víctor Ramírez està intimament lligada a les paraules i la poesia. Ha treballat en més de cinquanta llibres de bibliòfil. I d’aquesta mescla, gradualment, les seves obres han anat adoptant major llenguatge poètic en les seves composicions fins a arribar a la composició multidisciplinar on conflueixen la pintura i la poesía, en forma de paraules, en una mateixa peça.
Al veure l’obra de l’artista hom imagina un personatge de cinésica nerviosa, eléctrica, quasibé hiperquinètic, però Víctor Ramírez és una persona d’aspecte elegant, de gest amable i pausat i de somriure còmode. Es diría que és l’antítesi d’allò que aparenten els seus treballs.
Territoris transitats, la propera exposició de Víctor Ramírez, será inaugurada a la galería d’art del Carrer Major de Cervera, a Lleida, La Cerverina d’Art. L’acte tindrà lloc el proper dissabte 21 de maig a les 19 hores. Aquesta nova col•lecció d’obres mostren un itinerari per llocs ocults en la memoria on s’entrellacen traços a l’horitzó del paisatge i les paraules de la poesía que el defineixen.